Många ställer frågor till oss om hur man bygger ett så kallat rivertable eller epoxihartsbord.
Vi har försökt skriva ner några viktiga saker att tänka på i denna guide. Se det inte som en komplett guide med garanti på ett slutresultat du önskar. Beakta dock alla våra råd och ta gärna inspiration och hjälp av professionella möbelsnickare. På Youtube finns också många intressanta instruktionsfilmer.
Välj rätt slab
Olika träslag har olika färger och hårdheter. Ska du bygga ett bord se till att välja en unik slab/skiva som passar dig och den omgivning bordet ska stå i. Det viktigaste är att slaben är möbeltorrt, dvs 7-8% luftfuktighet genom hela stycket. Det går inte att uppnå genom torkning utomhus utan måste torkas i kammare.
Hur får jag Slaben platt?
Har du tillgång till ett snickeri kan de kanske vara behjälpliga med en stor hyvel eller bredbandslip. Det är det absolut enklaste och snabbaste alternativet som också ger bäst finish och kan minska slipningsmomenten en aning. Nackdelen med en stor hyvel eller bredbandslip är att du behöver börja med en relativt plan skiva. Skickar du in en böjd bräda i hyveln kommer slutresultatet bli väldigt tunt. Samma sak gäller med tvinnade eller kupade skivor.
CNC-fräsning är ett annat alternativ som vissa välutrustade snickerier kan ha. Det tar i regel längre tid än en större hyvel och ger i regel inte lika bra finish vilket resulterar i mera sliptid. Många använder dock en frässläde och fräser skivan plan. För en hemmasnickare är detta det enklaste och billigaste alternativet.
Frässläde kan köpas men är också relativt enkla att bygga själva och går relativt fort. På Youtube finns många filmer där personer visar hur de byggt en släde till sin handöverfräs för att fräsa/hyvla större ytor. Om du bygger en egen släde se till att den är stadig längs hela längden så det inte sjunker något nära mitten. Att välja sin form på bordet.
Det enklaste är att börja med att bygga en mall som hjälper er att visualisera ert färdiga bord. Er mall behöver inte vara något speciellt utan bara några spillbitar som ni har liggande. För att enklast visualisera ert färdiga bord så gör ni en ram av ert spillvirke som med insidan av ramen visar storleken på ert färdiga bord.
När du har hittat din mall, ta dig tid att välja en form för bordet som ni tycker passar er. Även om du tror att du vet exakt hur du vill ha det så ta några minuter och flytta dina bitar eller lägga till andra bitar bara för att se hur det kommer att se ut. Försök att undvika raka kanter där själva epoxigjutningen skall göras, för att det skall se så naturligt ut som möjligt. När ni har hittat er form för bordet så markera er form på plattorna med krita eller en penna. Ta till några cm både på längd och bredd för att ha marginal att jobba med innan ni når den slutgiltiga formen på bordet.
Förberedelser innan gjutning
Börja med att kapa bitarna efter de markeringar ni gjort tidigare efter mallen för bordet, det behöver inte vara perfekt utan bordet kapas senare till sin slutgiltiga form och storlek. För att sedan få bitarna att bli lika tjocka så följer ni instruktionerna ovan hur man gör slaben platt. Sedan måste bitarna kapas och då använder till exempel en sticksåg, cirkelsåg eller bandsåg för att kapa enligt de markeringar ni gjort. Oroa er inte för att det blir helt perfekt nu för bordet kapas som sagt senare till sin slutliga storlek och det efter vi har gjort epoxigjutningen. Men ju renare och rakare snitt, desto mindre epoxi kommer det att gå. Rensa sedan slabsen från smuts och damm innan de läggs i formen för gjutning.
Bygg din Epoxibordsform
Enklast är att göra formen av melaminskivor eller formplywood. Det är prisvärt och finns att köpa i bygghandeln. Materialet går att återanvända till att göra minst 2–3 bord till innan ni måste slänga det. Sedan måste ni bygga en låda i den storlek du vill ha ditt färdiga bord, plus marginalen då ni kapa de slabsen. Om ni vill ha ett färdigt bord med måtten 240 cm x 100 cm så kanske ni har kapat slabsen 242x102cm och då bygger man formen för att passa de måtten. Viktigt är också att formen är i våg så att inte epoxin blir tjockare i något hörn.
Innan ni slutligt monterar och fogar alla bitar så kryssmätt formen så att den är i vinkel innan ni fortsätter arbetet. Det är bra om ni använder någon slags fogmassa på alla kanter när du monterar din låda. Detta för att det skall bli tätt och förhindra eventuella läckor. Efter fogmassan skall ni fästa form bitarna med skruvar. Detta kommer att hjälpa till med demontering. Dra nu en fog runt alla kanter och hörn. Ta fingret och dra på fogen för att jämna ut den. Ett bra tips är att vänta över natten innan du häller på någon epoxi. Detta kommer att säkerställa att fogmassan är tillräckligt torr för att göra sitt jobb. Innan vi börjar med att lägga in slaben så måste vi spruta formen med formsläppmedel. Ni kan med fördel spruta formsläppmedlet i ett annat rum än det ni skall gör gjutningen i, detta för att förhindra att ni får medlet på era slabs. Man kan även använda tejp som släppmedel och då tejpa formen.
När ni har gjort det är det dags att spänna fast planken i bordet. Då använder vi distanser som vi lägger på planken, och sedan spänner vi en regel, eller planka som ligger på högkant över distanserna, tvärs över stycket och spänner fast med tvingar. Gjutning. Nu skall ni gjuta det första tjocka lagret i floden. Räkna ut volymen som du behöver för att inte slösa med epoxi. Tänk på att inte gjuta mer än 25mm tjockt lager i taget och ha det i beräkning då du räknar ut volym för första gjutningen. (Observera att olika fabrikat har olika rekommenderade gjutdjup! Läs noga på förpackningen). Har du ojämna kanter så tar du snittmåtten. Blanda epoxin med eller utan pigment. Du kan använda pigment på droppar eller Mica pulver. Dropparna ger vid någon/några droppar, en lätt transparent homogen färg, medan Mica pulvret ger en mindre transparent färg med mer mönster i. Man kan röra om med mica pulver för att skapa mönster i epoxin. Nu häller du i epoxin och låter tyngdkraften fördela den jämnt. Rekommenderat är att gjuta max 25mm tjockt i varje lager. Rekommenderad temperatur är 20 grader.
Tips!
Vid lägre temp så kan du gjuta något tjockare, den härdar då långsammare. Och tvärtom vid för hög temperatur. Bygg ett tält av steril plast för att inte få partiklar i gjutningen. Använd gasbrännaren eller varmluftspistol för att eliminera luftbubblor. Jämna långsamma rörelser så att det inte blir för varmt. Du ser när luftbubblorna flyter upp.
Titta till varje halvtimma första timmarna och repetera. Vår epoxy tar 24-36 timmar innan den är fullt härdad (kan variera beroende på temperatur), men du kan gjuta nästa lager redan efter 8-12 timmar.
Repetera tills floden är fylld.
Innan ni lossar stycket så vänta minst 36 timmar efter sista gjutningen. Då kan ni lossa styckena, använd kilar och gummiklubba för att lossa försiktigt. När styckena har lossats så avlägsna rester från gjutningen och när det är klart så är det dags för momentet slipning.
Hur man slipar epoxibordet kan ni läsa i guiden, Slipa och polera Epoxibordet.
Behåll bordsskivan plan över tid
Trä fortsätter att röra sig även efter det är torrt. Luftfuktigheten och temperaturen där bordet står påverkar hur mycket träet torkar och krymper eller fuktas upp och sväller. Över årstiderna varierar normalt luftfuktigheten och under vintertid har normalt trä som står inomhus en fuktkvot på ca 5-8%, medan under sommaren har trät en fuktkvot på 10-14%. De vanliga borden som köps i butiker har ofta bordsskivor som utgörs av limfogade bitar. Limningen bidrar till att minska spänningar i träet som gör att skivan kan börja kupa, vrida och spricka. Limfogade stavar är dock ingen garanti för att bord inte ska skadas av förändringar i luftfuktighet. Det är dock inte ovanligt att möbelsnickare, i synnerhet med breda slabs, klyver dessa på 2-3 ställen och limmar ihop dem för att minska framtida spänningar. En klyvd och hoplimmad slab syns dock om än litet vilket gör att detta ofta blir en estetisk fråga och övervägning. En stark rekommendation på alla bord är att montera kraftiga C-kanaler på undersidan. Träets fibrer kapas och ersätts med kraftigt stål med ovala hål där skruven kan röra sig i. Skruven ska inte dras i hårt utan måste kunna glida i stålet.
Observera att C-kanaler aldrig kan ersätta att skivan är möbeltorr utan bara hjälper träet att inte vrida sig. Observera att ovan endast är rekommendationer för att minska risken att bordet spricker, vrider sig eller börja kupa. Vi kan endast hjälpa träet att inte vrida sig men det finns aldrig några garantier. Kom ihåg att träet är och förblir ett levande material.
Hur högt ska bordet vara?
Matbord har normalt en höjd på mellan 73-75 cm. Människan blir allt längre och för några årtionden var en normal bordshöjd 70 cm. De absolut flesta stolarna på marknaden passar till denna höjd. Mät gärna ditt befintliga bord och använd som referenspunkt innan du väljer höjd.
Vad ska jag tänka på med bordsben?
Bordsbenen kan var av både trä och stål och beror på tycke och smak. Väljer du bordsben av massivt trä var noga med att dessa är möbeltorra då även dessa kan spricka och vrida sig.
Oavsett vilka ben man väljer är det viktigt att anslutningen mellan bordsben och bordsskiva inte förhindrar bordsskivan att svälla eller krympa under årstiderna. Skruvarna skruvas in löst så att skivan har en flexibilitet att röra sig i skruvhålet.