Många ställer frågor till oss om hur man bygger ett massivt träbord med okantande sidor, ”live edge”. Vi har försökt skriva ner några viktiga saker att tänka på i denna guide.
Se det inte som en komplett guide med garanti på ett slutresultat du önskar. Beakta dock alla våra råd och ta gärna inspiration och hjälp av professionella möbelsnickare. På Youtube finns också många intressanta instruktionsfilmer.
Välj rätt slab
Olika träslag har olika färger och hårdheter. Ska du bygga ett bord se till att välja en unik slab/skiva som passar dig och den omgivning bordet ska stå i. Det viktigaste är att slaben är möbeltorr, dvs 7-8% luftfuktighet genom hela stycket. Det går inte att uppnå genom torkning utomhus utan måste torkas i kammare.
Hur får jag Slaben platt?
Har du tillgång till ett snickeri kan de kanske vara behjälpliga med en stor hyvel eller bredbandslip. Det är det absolut enklaste och snabbaste alternativet som också ger bäst finish och kan minska slipningsmomenten en aning. Nackdelen med en stor hyvel eller bredbandslip är att du behöver börja med en relativt plan skiva. Skickar du in en böjd bräda i hyveln kommer slutresultatet bli väldigt tunt. Samma sak gäller med tvinnade eller kupade skivor. CNC-fräsning är ett annat alternativ som vissa välutrustade snickerier kan ha. Det tar i regel längre tid än en större hyvel och ger i regel inte lika bra finish vilket resulterar i mera sliptid. Många använder dock en frässläde och fräser skivan plan. För en hemmasnickare är detta det enklaste och billigaste alternativet. Frässläde kan köpas men är också relativt enkla att bygga själva och går relativt fort. På Youtube finns många filmer där personer visar hur de byggt en släde till sin handöverfräs för att fräsa/hyvla större ytor. Om du bygger en egen släde se till att den är stadig längs hela längden så det inte sjunker något nära mitten.
Rengör kanter och sprickor
Ta bort barken från skivan. Den riskerar att fall bort senare och kan också bidra till att man fastnar med kläder i den som förstörs. Använd en mejsel, stämjärn och träklubba. Undvik dock att gräva i träet. När det mesta av barken är borta kan du polera sidorna för att bli av med de resterande träfibrerna. Använder du nylon repar det inte trät men tar bort resterande mindre barkbitar.
Ska jag fylla sprickor eller inte?
Vissa önskar sina bord med stora öppna sprickor av konstnärliga skäl. Det är dock ingenting vi rekommenderar för gemeneman då
risken finns att vätska spills ner i sprickor och kan på sikt skada bordet. Riktigt breda slabs har ofta mindre sprickor och dessa fylls enklast igen med epoxi resin. Man kan tona epoxin i olika kulörer, vanligaste med sprickor är att man använder en svarttonad epoxi. I butiken har vi olika storlekar och toner att välja bland. Om du ska tona sprickorna i din blivande bordsskiva rekommenderas att täta sprickan med ett klart
harts först. En tonad epoxi kan ge fula fläckar runt sprickan om du spiller vilket undviks om du först tätar den med ett klart harts.
Innan du fyller sprickorna börjar du tejpa undersidan med en bra tejp. OBS! Vissa tejpsorter kan läcka ibland, fråga oss om råd i butiken om tejp så kanske ett du sparar ett golv. Tillverkaren av Epoxi resin har ofta tydliga begräsningar för bland annat hur tjockt lager du kan gjuta
och hur länge det ska härda innan du gjuter eventuella fler lager. Mindre djupa sprickor som inte är breda går ofta att gjuta i ett. Kom dock ihåg att läs instruktionerna för epoxin resinet du har köpt!
Behövs en fjäril?
Fjärilar har såväl en estetiskt som funktionell funktionalitet. I butiken kan du hitta fjärilar i metall men vanligast är att man tillverkar dem av trä och fäller in. Alla sprickor behöver inte en fjäril för att undvika att sprickan blir större med tiden. Epoxy resin hjälper delvis till att hålla ihop bordet. Det finns tyvärr inget enkelt svar på frågan när en fjäril behövs för att hålla ihop en spricka i trät och när det inte behövs. Sprickor från änden av en slab bör dock alltid åtgärdas.
Behåll bordsskivan plan över tid
Trä fortsätter att röra sig även efter det är torrt. Luftfuktigheten och temperaturen där bordet står påverkar hur mycket träet torkar och krymper eller fuktas upp och sväller. Över årstiderna varierar normalt luftfuktigheten och under vintertid har normalt trä som står inomhus
en fuktkvot på ca 5-8% medan under sommaren har trät en fuktkvot på 10-14%. De vanliga borden som köps i butiker har ofta bordsskivor som utgörs av limfogade bitar. Limningen bidrar till att minska spänningar i träet som gör att skivan kan börja kupa, vrida och spricka.
Limfogade stavar är dock ingen garanti för att bord inte ska skadas av förändringar i luftfuktighet. Det är dock inte ovanligt att möbelsnickare, i synnerhet med breda slabs, klyver dessa på 2-3 ställen och limmar ihop dem för att minska framtida spänningar. En klyvd och ihoplimmad slab syns dock om än litet vilket gör att detta ofta blir en estetisk fråga och övervägning.
En stark rekommendation på alla bord är att montera kraftiga C-kanaler på undersidan. Träets fibrer kapas och ersätts med kraftigt stål med ovala hål där skruven kan röra sig i. Skruven ska inte dras i hårt utan måste kunna glida i stålet. Observera att C-kanaler aldrig kan ersätta att skivan är möbeltorr utan bara hjälp er träet att inte vrida sig. Observera att ovan endast är rekommendationer för att minska risken att bordet spricker, vrider sig eller börja kupa. Vi kan endast hjälpa träet att inte vrida sig men det finns aldrig några garantier. Kom ihåg att träet är och förblir ett levande material.
Slipa bordsskivan
Slipa bordsskivan är kanske det minst omtyckta momentet i bordbygget. Det blir dammigt, är farligt för hälsan och absolut nödvändigt. Lyckligtvis finns nu många dammsugarmunstycken till slipmaskiner vilket underlättar arbetet om du snickrar mycket. Börja att slipa med det grövsta sandpappret och fortsätt med finare och finare papper. Vi rekommenderar att du går igenom stegen 100, 120, 150, 180, 220, 320, 400.
Noggrannheten kommer påverka din slutfinish. De flesta skulle säkert klara sig bra med att hoppa över 120, 180 och 320 men det kommer inte riktigt upp i samma kvalité som du får om du tar alla steg. Ytbehandling Det är i detta steg du får betalt för mödan med slipningen, här syns slutresultatet relativt fort. Det finns olika ytbehandlingar såsom bränning, bets, olja och vax. Vad du väljer beror på vilket slutresultat som önskas. Att olja in skivan har numera blivit standard. Oljor är dryga och ger ett utmärkt skydd till träet. Vaxning används ofta i kombination med olja för att få en mer vattenavstötande effekt. Beroende på vart bordet ska stå och tilltänkt slitage påverkar vilken
ytbehandling av oljor och vax som är lämplig. I butiken säljer vi svensktillverkade oljor och vax som är 100% matsäkra och tillverkad av naturliga oljor.
Hur högt ska bordet vara?
Matbord har normalt en höjd på mellan 73-75 cm. Människan blir allt längre och för några årtionden var en normal bordshöjd 70 cm. De absolut flesta stolarna på marknaden passar till denna höjd. Mät gärna ditt befintliga bord och använd som referenspunkt innan du väljer höjd.
Vad ska jag tänka på med bordsben?
Bordsbenen kan var av både trä och stål och beror på tycke och smak. Väljer du bordsben av massivt trä var noga med att dessa är möbeltorra då även dessa kan spricka och vrida sig. Oavsett vilka ben man väljer är det viktigt att anslutningen mellan bordsben och bordsskiva inte förhindrar bordsskivan att svälla eller krympa under årstiderna. Våra bordsben har ovalformade hål likt C-kanalerna. Skruvarna skruvas in löst så att skivan har en flexibilitet att röra sig i skruvhålet.